După cum deja v-am obișnuit, și în această săptămână continui să vă prezint la rubrica Superalimentul săptămânii beneficiile minunate ale plantelor din medicina tradițională ayurvedică.

Rhodiola rosea

Această plantă adaptogenă ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative cauzate de factorii de stres ecologic și chimic tocmai de accea am ales să vă prezint 10 dintre cele mai importante beneficii ale acesteia. Deoarece adaptogenii cresc în condiții climatice dure și trebuie să se protejeze împotriva unor fenomene extreme ale mediului, sunt plante foarte puternice. Rhodiola, de exemplu, crește la altitudini mari, unde concentrația de oxigen este scăzută și temperaturile sunt reci. Pentru ca o plantă să fie clasificată ca adaptogen, ea trebuie să aibă următoarele trei proprietăți, conform cărții Life Extension’s Book, Prevenirea bolilor:

  • Trebuie să fie netoxice
  • Să aibă o capacitate de normalizare fiziologică (ajută la restabilirea echilibrului în organism)
  • Planta trebuie să aibă mai mult de un mecanism de acțiune
Rhodiola - superalimentul săptămânii by Lili Sandu
Rhodiola în mediul natural

Rhodiola, cunoscută și ca “rădăcină arctică” sau “rădăcină de aur”, are multe beneficii dovedite pentru sănătate. A fost folosită de către vraci în Rusia, Asia și părți ale Europei de sute de ani. Rhodiola ajută la protejarea sistemului cardiovascular, dar are și proprietăți anti-anxietate, antidepresive, dă energie și îmbunătățește memoria. Această plantă dură, care ajunge la maturitate între cinci și opt ani, este bogată în rosavini, salidrozide și flavonoide.

Mecanismul de acțiune al acestui superaliment include normalizarea nivelurilor de cortizol, un hormon de stres și îmbunătățirea oxidului nitric (NO), un produs chimic relaxant pentru artere pe care corpul îl produce în mod natural.

Beneficii
S-a dovedit că Rhodiola oferă multe beneficii ce pot fi utile pentru cei cu oboseală cronică, anxietate, depresie, diabet, hipertensiune arterială și multe altele. Iată cele mai importante 10 beneficii:

1. Ameliorează senzația de oboseală

Există multe cauze posibile care redau senzația de oboseală, cum ar fi anemia, tulburarea tiroidiană, depresia – pentru a numi doar câteva. Dacă nu există niciun motiv specific, Rhodiola poate fi o opțiune. Un studiu efectuat în 2009 la Planta Medica a concluzionat că utilizarea Rhodiola are un efect anti-oboseală.

2. Îmbunătățește rezistența fizică

Atleții de la toate nivelurile de competiție caută frecvent modalități de a-și îmbunătăți rezistența. Un studiu realizat în 2009 în Jurnalul chinez al medicinei integrative a concluzionat că “suplimentul combinat de plante din Rhodiola și Gingko ar putea îmbunătăți performanța de anduranță prin creșterea consumului de oxigen și protejarea împotriva oboselii”.

Rhodiola poate ajuta la protejarea creierului împotriva daunelor oxidative și poate juca un rol important în prevenirea și tratamentul demenței.

3. Reduce anxietatea și depresia

Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de simptome de anxietate și depresie. Consultarea unui psiholog poate fi benefică, dar uneori nu este suficientă. Medicamentele sunt prescrise frecvent pentru acest tip de afecțiuni, dar mulți se îngrijorează de efectele secundare și doresc o abordare mai naturală. Un studiu din anul 2016 din Phytomedicine a arătat că Rhodiola ar putea fi un tratament eficient pentru cei care suferă de depresie. Un studiu realizat de dr. Cropley din 2015 a concluzionat că  grupul experimental a demonstrat în 14 zile o”reducere semnificativă a anxietății, a stresului, a furiei, a confuziei și a depresiei și au avut îmbunătățiri semnificative ale stării generale.”

Rhodiola - superalimentul săptămânii by Lili Sandu

4. Îmbunătățește memoria

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care afectează în general adulții în vârstă și cea mai comună formă de demență. Rhodiola poate ajuta la protejarea creierului împotriva daunelor oxidative și poate juca un rol important în prevenirea și tratamentul demenței. Acest adaptogen vital joacă un rol în abordarea naturală a bolii Alzheimer.

5. Reduce tensiunea arterială

Tensiunea arterială crescută afectează unul din patru adulți. La nivel mondial, 1 miliard de persoane au hipertensiune arterială, un factor de risc principal pentru atac de cord, insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral. Menținerea unei greutăți sănătoase, consumarea unei diete bogate în fructe și legume și participarea la antrenamentele fizice contribuie la controlul tensiunii arteriale. Medicamentele sunt necesare atunci când modificările stilului de viață nu sunt suficiente și studiile sugerează că Rhodiola poate fi, de asemenea, de ajutor. Studiile au arătat ca acest superaliment administrat cu regularitate are proprietăți de scădere a tensiunii arteriale. Este important să nu încetați niciodată să luați medicamente prescrise pentru tensiune arterială, cu excepția cazului în care au fost prescrise de către medicul dumneavoastră.

6. Protejează arterele

Ateroscleroza este procesul prin care vasele de sânge, în special arterele, devin întărite cu depuneri de calciu. Ateroscleroza este un motiv major pentru atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, anumite vicii accelerează procesul de îmbătrânire, cum ar fi consumul de tutun și o dietă nesănătoasă. Un studiu din 2017 din Jurnalul American de Medicină Chineză a arătat că Rhodiola protejează arterele de leziuni oxidative și leziuni ale aterosclerozei.

7. Ajută la controlul glicemiei

Diabetul zaharat sau diabetul, așa cum este cunoscut, este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cei cu diabet suferă de niveluri ridicate de zahăr (glucoză) în sânge. Când este crescută, glucoza poate provoca leziuni oxidante vaselor de sânge, nervilor și organelor, cum ar fi rinichii și ochii. Rhodiola nu trebuie utilizată în locul medicamentelor diabetice, ci este folosit ca adjuvant de către mulți care doresc să îmbunătățească controlul diabetului. Dieta și exercițiile fizice sunt, de asemenea, cheia.

8. Protejează ficatul

Ficatul este responsabil în primul rând pentru filtrarea toxinelor care intră în corpul nostru. O dietă cu alimente grase excesiv, alimente nesănătoase și alcool poate duce la afectarea ficatului și poate compromite sănătatea. Medicamentele cum ar fi acetaminofen (paracetamol, Tylenol) pot provoca, de asemenea, leziuni hepatice, atunci când sunt luate în exces (mai mult de 4 grame pe zi).

De fapt, acetaminofenul reprezintă 37% din toate cazurile de insuficiență hepatică induse de medicamente. Studiile au arătat că Rhodiola ar putea fi protector împotriva leziunilor hepatice induse de medicamente, în timp ce un studiu din 2016 în farmacologie și toxicologie BMC a demonstrat că salidrosidul, ingredientul activ din Rhodiola, ar putea proteja ficatul de deteriorarea oxidativă care apare la un ficat gras.

Rhodiola - superalimentul săptămânii by Lili Sandu

9. Ajută la scăderea în greutate

Un alt beneficiu impresionant al rhodiolei este că poate ajuta organismul să ardă grăsimea stocată deoarece conține un compus activ numit rosavin. Acest compus activ schimbă metabolismul corpului pentru a arde grăsimea pentru combustibil (spre deosebire de carbohidrații) și stimulează o enzimă numită lipază, sensibilă la hormoni. Această enzimă poate viza în mod specific grăsimea stocată în organism. Apoi arde această grăsime stocată pentru energie.

10. Lupta împotriva cancerului

Poate că unul dintre cele mai impresionante beneficii ale acestui superaliment este capacitatea sa de a ajuta la lupta împotriva cancerului. Dovezile sugerează că rhodiola acționează prin suprimarea răspândirii și creșterii celulelor canceroase.

Superalimentul săptămânii este, de asemenea, un ajutor în protejarea  celulelelor de distrugerea radicalilor liberi. De asemenea, vă poate proteja ADN-ul de toxinele care cauzează cancer.

Mod de administrare:

Rhodiola se găsește sub forma de capsule sau pudră. Se administrează 1-2 capsule 200-600mg pe zi sau în funcție de recomandarea doctorului naturopat. Eu prefer pudra de rhodiola, 1 linguriță, pe care o pot adăuga foarte ușor în smoothie. Perioada de administrare este de minim 3-6 luni cu pauze de câte 3 luni.

O variantă de pudră pe care o recomand o puteți găsi aici: https://www.bioportal.ro/produse-bio/super-alimente-bio/pudra-de-rhodiola-rosea-bio-125g-nutrisslim-p18282/

O altă variantă sub care poate fi consumată ar fi ceaiul: https://bioboom.ro/ceai-rhodiola-rosea-radacina-de-aur-bio-50-g/

Acesta este un supliment alimentar care nu înlocuiește un tratament medicamentos deja prescris. Acest lucru se poate face doar cu acordul medicului. De asemenea, nu se recomandă administrarea la femei însărcinate, care alăptează, sau copiilor sub 12 ani.

Să aveți un sfârșit de săptămână minunat!

Vă îmbrățișez cu drag,

Lili Sandu // lilisandu.ro