În urmă cu ceva ani, vreo 9 aș zice, pe când mă aflam în Los Angeles abia stabilită acolo, un nou tip de atrenament care crease mare buzz printre celebrități mi-a atras atenția și m-a făcut să-l încerc. De la Madonna la Demi Moore, Cameron Diaz, Kate Hudson, Sofia Vergara, Natalie Portman până la modelele celebre de la Victoria’s Secret, aceste superbe femei practică cu sfințenie tipul acesta de antrenament: Pilates!  

Recunosc că sesiunile pe care le-am făcut atunci au fost destul de puține pentru a-mi da seama cu adevărat ce înseamnă Pilates dar chiar și așa simteam mereu o stare de bine la sfârșitul fiecărui antrenament.

Întâmplarea frumoasă face ca la un day retreat organizat de JUICEit acum câteva luni în București să o cunosc pe Luminița Petrișor, cofondatoare și antrenor de pilates la studioul Attitude Pilates Studio. Mi-a plăcut mult ora pe care o ținuse în cadrul retreatului și împreună cu ea am stabilit un program intensiv de 6 săptămîni la studio.

Attitude Pilates / by Lili Sandu

Pilates - echilibrul dintre corp și minte / www.lilisandu.ro
Luminița și eu 🙂

Când am trecut pragul studioului pentru prima oară, aveam așteptări mari de la mine și simțeam presiunea de a fi cât mai bună și de a-mi demonstra mie și celor de acolo că știu și că pot. Ce greșeală! Am fost întâmpinată de o lumină caldă, de o vedere superbă, de voci prietenoase care m-au ajutat să mă detensionez și să accept cu seninătate statutul meu de începătoare 🙂 .

Primele sesiuni au fost destul de grele pentru că fiind obișnuită cu un alt tip de antrenament (kickboxing, fitness), am avut nevoie de câteva ședințe să mă readaptez exercițiilor din Pilates pentru a-mi coordona cât mai corect și grațios mișcările.

Pilates înseamnă mindfulness, înseamnă echilibrul și concentrare, înseamnă atenție la detalii și să fii prezent, iar aceste însușiri corespund exact cu viziunea mea și cu ceea ce promovez continuu pe lilisandu.ro de când am început.

Pilates - echilibrul dintre corp și minte by Lili Sandu
Reformer-ul.

Tranziția a fost, așadar, puțin dificilă, însă tocmai aici am văzut cât de mult contează îndrumarea și ajutorul unui antrenor. În cazul meu, Luminița a avut grijă la fiecare ședință să îmi explice despre exercițiile pe care le executam, să mă motiveze și să mă corecteze atunci când postura mea o mai lua razna :). Încă mai lucrez la asta, haha!

„Pilates este un stil de viață. Pilates educă și transformă deopotrivă. Pilates înseamnă conștientizare și control, precizie și fluență, armonie și respect pentru propriul corp.” — Luminița.

Care este scopul acestui tip antrenament (tonifiere, scădere în greutate, medical)?

„Pilates este accesibil tuturor, indiferent de capacitățile fizice de moment sau de afecțiunile care pot exista. Se adresează femeilor însărcinate al căror tonus muscular este extrem de important (ca și recuperarea după naștere de altfel), persoanelor care au diverse afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale, genunchiului, șoldului, umărului (metoda Pilates include exerciții de kinetoterapie) și, desigur…celor care vor performante fizice deosebite si o „reconstructie” fina a intregului corp. Pilates foloseste contracții musculare în profunzime, pe mușchii mici, stabilizatori. Definește și alungește mușchii scăzând volumul acestora. Pilates este arta mișcării corpului în deplină conștiență. și este absolut incredibil cum transcede lecțiile de pilates și cum poartă cu el, zi de zi, un corp nou „croit”. Din punctul meu de vedere, aceasta este „forța” Pilates… antrenează modificări mai mult sau mai puțin evidente care îți impactează viața sub toate dimensiunile ei.

Pilates / Lili Sandu / Interviu cu Luminița Petrișor

Nu o să intru prea mult în detalii tehnice, dar aș vrea să fac o trecere în revistă a aparatelor din studio, iar Luminița vă va povesti, ceva mai precis, despre rolul fiecăruia. Este vorba despre Reformer, EXOchair, Cadillac (my favorite!!!), Barrel și MOTR.

„Pe scurt… nu cred ca pot 🙂 le puteți vedea pe site-ul nostru www.attitudepilates.ro. Dar pot cu siguranță să spun că studioul nostru are cele mai multe și diverse aparate specifice Pilates, iar echipa noastră include 8 antrenori extrem de responsabili și cu resurse infinite pentru fiecare om cu care lucrează. Le admir și respect teribil de mult atenția, implicarea și dragostea cu care aleg oră de oră să antreneze. Și ce bine se vede în exterior… pe oamenii care ne trec pragul. Mai pot să spun cu toată convingerea că Attitude este o oază de bine și de frumos, că dorinta noastră de a face o „experiența” din fiecare sesiune de pilates se materializează mereu. Indiferent cât de greu a fost, întodeauna pleci cu zâmbetul pe buze.”

Pilates - echilibrul dintre corp și minte / Lili Sandu

La începutul programului de șase săptămîni, mi-am setat obiectivul de a-mi transforma corpul prin tonifierea musculaturii, îmbunătățirea posturii și eventual, scăderea în greutate (deși nu era prioritar, dar știți cum suntem noi, femeile). Acum, la finalul acestor șase săptămâni, vă pot spune că rezultatele există, sunt vizibile, iar eu sunt tare mulțumită de ele, deși sunt încă la începutul acestei călătorii. Am scăzut 2cm în talie (de la 64cm la 62cm), 3cm la șolduri sau hips (de la 98cm la 95cm), iar pătrățelele încep să se vadă, în așteptarea costumului de baie :)) (Silviu mă aprobă). În greutate, am scăzut un kilogram (cam 900gr mai exact) și sunt la greutatea mea ideală. Desigur că la aceste rezultate a contribuit și programul meu alimentar sănătos, despre care vă tot povestesc aici pe blog.

Dar mai mult decât atât, mă simt mult mai bine per total. După fiecare ședință de pilates, în care lucrez la o intensitate destul de ridicată, ies de la studio cu o atitudine pozitivă și o putere de concentrare mai mare pentru restul zilei și deși de multe ori resimt febra musculară, recunosc că abia aștept să vină următoarea sesiune.

Pilates - echilibrul dintre corp și minte by Lili Sandu

Ca o concluzie, mi-am dat seama că de fapt, Pilates este un mod de viață, un tip de antrenament pentru găsirea echilibrului dintre corp și minte, un portal către armonie, bunăstare fizică și mentală.

Vă invit în Studioul Attitude, la o mini-ședință de Pilates alături de super-antrenoarea mea, Luminița:

Vă îmbrățișez cu drag,

Lili Sandu // lilisandu.ro

 

 


Pe cei de la Attitude Pilates îi puteți urmări pe Facebook și pe Instagram și puteți afla mai multe despre Studio și Echipă pe site-ul lor, attitudepilates.ro