Detoxifierea – un adevărat beneficiu sau doar un trend?

Acum că 2017 și-a intrat serios în drepturi suntem parcă mai motivați să ne ținem de promisiunile făcute și de bunele intenții setate la început de an, să fim plini de vitalitate, să adoptăm un stil de viață sănătos. În ceea ce mă privește, curățarea organismului este o metodă excelentă de a îmi reseta metabolismul, de a îmi recăpăta sau îmbunătăți energia, de a îmi descărca mintea de gânduri inutile.

Știu că în România, în ultima vreme se vehiculează tot mai des termenul de detox, sau detoxifiere (detoxificare). Știu și că există păreri favorabile și nefavorabile în legătură cu acest concept. Prin acest articol nu vreau să trec de nicio parte a baricadei, ci mai degrabă să îmi exprim părerea bazată pe experiența personală despre ceea ce înseamnă acest proces de curățare a organismului.

Detoxifierea organismului by Lili SanduCe înțeleg eu prin detoxifiere?

Procesul de detoxifiere are loc în mod natural în organism, care are capacitatea de a-și elimina singur toxinele (sau substanțele de care nu mai are nevoie) prin intermediul ficatului și al rinichilor, al tranzitului intestinal și al transpirației. Însă din cauza faptului că regimul nostru alimentar zilnic și stilul de viață nu sunt tocmai ideale, acest proces natural este îngreunat. Cel mai bine observăm această suprasolicitare în perioada sărbătorilor, când au loc excese alimentare, dar de asemenea constipația, oboseala, scaderea puterii de concentrare, creșterea în greutate, sau problemele cu pielea (acnee etc) pot fi cauze ale încetinirii curățării naturale a organismului.

De aceea, detoxifierea reprezintă pentru mine modul în care îmi pot ajuta organismul să elimine mai ușor toxinele acumulate, prin facilitarea îndeplinirii funcțiilor ficatului, prin înlesnirea digestiei și îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Care sunt aceste toxine?

Toxinele se împart în trei categorii:

  • cele produse intern, de către corpul nostru, care se acumulează în urma efortului organismului uman de a reconstrui țesuturi și de a reînnoi celulele;
  • cele externe, care pot fi ingerate sau absorbite de către organism. Aceste toxine se pot găsi nu doar în alimentele modificate genetic, ci și în deodorantul pe care îl folosim zilnic sau chiar în apa pe care o bem (de exemplu: poluarea care se găsește în mediul înconjurător, metale grele – mercur, care se găsește de obicei în pește; plumb, care se poate găsi în conserve; aluminiul din anumite antiperspirante; chimicale care se găsesc în produsele de curățare a casei (detergenți etc); radiații UV și anumiți compuși chimici care se găsesc în produsele din plastic);
  • cele survenite în urma unui comportament toxic (toxic behavior). De exemplu expunerea continuă la situații foarte stresante poate duce la o dietă nesănătoasă și mâncat compulsiv, la anxietate și depresie. Totodată, consumul excesiv de alcool, medicamente, droguri, tutun sunt exemple clare de comportament toxic.

Eu și detoxul

Evoluția mea către un stil de viață sănătos, către un regim vegan și către documentarea a ceea ce înseamnă detox, nutriție integrativă și ayurveda au fost facilitate de stabilirea mea în Los Angeles.

LA este un mediu benefic pentru dezvoltarea unui asemenea program alimentar – de multe ori aceste concepte sunt duse la extrem, și veți vedea mai jos la ce mă refer, iar eu nu sunt de acord cu această abordare.

Înainte să plec din România am ales, la îndrumarea unui medic homeopat, să urmez un regim strict vegan pentru trei luni, din cauza unor probleme hormonale. După această perioadă, rezultatele analizelor se îmbunătățiseră și de aceea am decis să continui cu acest regim pentru o perioadă nedeterminată.

Primul “detox” pe care l-am încercat (pentru că era foarte popular la acea vreme printre celebrități ca Beyonce de exemplu) a fost Master Cleanse – zece zile în care am băut doar limonadă făcută cu apă filtrată, suc de lămâie, sirop de arțar și piper de ardei roșu (Cayenne pepper). Efectele nu au fost pe măsura așteptărilor: am scăzut în greutate, într-adevăr, însă am acumulat acele kilograme imediat ce am reintrodus alimentația solidă și am avut probleme la nivel glicemic și per total, nu m-am simțit mai bine.

Această experiență m-a făcut să înțeleg că detoxifierea organismului nu trebuie privită ca o cură de slăbire.

În urma acestei încercări, am început să mă documentez și astfel mi-am descoperit pasiunea pentru nutriție. Participând la un workshop pe această temă am ajuns să o întâlnesc pe Dr. Feline Kondula, o bine cunoscută nutriționistă din Los Angeles cu care am dezvoltat atât o relație medic-pacient, cât și una de prietenie.

La îndrumarea lui Feline și după efectuarea unor analize de intoleranță alimentară (testul ALCAT) și a unor analize genetice, am stabilit un regim alimentar zilnic și ce formă de detox aș putea să adopt atunci când vreau să am o perioadă de curățare a organismului.

Este un mit că poți elimina complet toxinele acumulate în decursul unor ani de dezechilibru, în șapte zile de detox doar cu sucuri naturale.

Există, pe de-o parte, un plan drastic de detoxifiere pe care nu îl recomand decât în urma efectuării unui set de analize medicale, atunci când există o afecțiune în organism și care trebuie atent supravegheat de către un specialist atestat și, pe de altă parte, planul de 7 zile (pe care eu vi-l voi prezenta într-o serie de articole viitoare), prin care dăm o mână de ajutor sistemului digestiv astfel încât energia produsă de organism să poată fi, într-o mare măsură, redirecționată către ficat și rinichi.

Acestă metodă de detoxifiere este un tip de program basic, care poate face trecerea către un stil de viață sănătos pe termen lung.

Eu am folosit destul de des acest program în ultimii ani și de fiecare dată, efectele au fost pozitive: mai multă energie, o piele mai luminoasă, o putere de concentrare mai ridicată și, poate cel mai important, reducerea apetitului pentru mâncarea nesănătoasă (dulciuri, prăjeli, băuturi carbogazoase ș.a.).

Pentru că detoxifierea este o bună metodă de a ne reechilibra atât pe plan alimentar, cât și mental și sufletește, eu recomand ca acest plan să fie urmat într-o perioadă în care vă puteți detașa oarecum de stresul zilnic (primăvara, vara, început de toamnă).

Așadar, voi publica cât de curând aici pe blog planul meu de șapte zile pentru detoxifierea organismului. Sper că vă va fi de folos dacă îl veți urma și că va reprezenta un pas favorabil către alegerea unui stil de viață mai sănătos.


Trebuie să știți că acest procedeu nu înlocuiește un tratament medicamentos și, pentru orice afecțiune de care suferiți trebuie să consultați un medic de specialitate.