Odată cu venirea anotimpului rece este important să ne preocupăm de buna funcționare a sistemului imunitar, deoarece această mașinărie complexă este cea care ne apără organismul împotriva infecțiilor și a bolilor. Într-o lume plină de factori toxici și produse GMO (modificate genetic) este de datoria noastră să ne întărim sistemul imunitar apelând la căile cele mai naturale. Reducerea stresului, modul de viață sănătos și cele minim 8 ore de somn ajută organismul. Pe lângă acestea, plantele medicinale sunt o minunată și eficientă opțiune, ca suplimente adăugate în dieta noastră zilnică, tocmai pentru a crește sistemul imunitar și pentru a-l pregăti pentru lupta împotriva virușilor si a bacteriilor. Una dintre aceste plante medicinale se numește Astragalus (Huang Q).

astragalus

 

 

Rădăcina de Astragalus este folosită în medicina tradițională chinezească pe post de tonic, care oferă energie și întărește organismul și sistemul imunitar, ajutându-l în vindecarea răcelilor și a infecțiilor sistemului respirator.

La recomandarea unei prietene – doctor homeopat în Los Angeles, am introdus acest superaliment în dieta mea, în urmă cu câțiva ani, pentru a mă vindeca de o răceală cronică. Oricât încercam să o tratez cu medicamente, aceasta se făcea resimțită odată la câteva luni. Folosirea pudrei de Astragalus mi-a fost de mare ajutor, eu, recunosc, fiind foarte sceptică la vremea aceea în ceea ce privește tratarea homeopată, dar mi-am schimbat total părerea văzând că organismul meu a devenit cu mult mai rezistent în fața răcelilor și a infecțiilor!

Astragalus stimulează sistemul imunitar, dar pe langă acest lucru, datorită propietaților lui antivirale, oferă un suport protector organelor interne: splină, ficat, plămâni, tractul urinar și sistemul respirator.

Studii ale Universității din Maryland au arătat că acest superaliment este foarte eficient și în tratarea bolilor de inimă.

Alte cateva beneficii minunate ale acestui superaliment:

 • este un puternic antioxidant
 • este benefic în tratarea rănilor, aplicat sub forma de cremă
 • reduce riscul îmbolnăvirilor cardiovasculare
 • ajută la combaterea stresului
 • oferă protecție intestinală
 • reduce oboseala
 • ajută la vindecarea hepatitei cronice virale, fiind un foarte bun hepato-protector
 • oferă protecție organismului în lupta cu radicalii liberi
 • încetinește procesul de îmbătrânire
 • protejează rinichii și ajută la tratarea bolilor de rinichi
 • tratează anemia.

Alte suplimente naturale extraordinar de eficiente în întărirea sistemului imunitar sunt: vitamina C, echinaceea, usturoiul, ghimbirul, turmericul.

 

Adulții pot lua între 200-500 mg de Astragalus, de 3 ori pe zi, sub formă de capsule.

Eu recomand introducerea acestui superaliment în dieta zilnică, sub formă de pudră, câte o linguriță pe zi în smoothies. Perioada recomandată de folosire este de trei luni, după care se ia o pauză de șase luni.

astragalus

Se mai poate folosi și sub forma de tinctură (de preferat cea fără alcool), cam 30-40 de picături pe zi, dizolvate în apă.

 

Femeile care sunt însărcinate sau alăptează ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma pudra de Astragalus.