Ce-ar fi viața fără dulciuri?! Sunt convinsă că pentru mulți dintre voi replica asta este foarte cunoscută: “prefer să mănânc un tort decât să mănânc mâncare”. Eh, eu una recunosc că dulciurile sunt “my guilty pleasure” și chiar dacă regimul meu alimentar se bazează pe o dietă sănătoasă și echilibrată renunțând la carne, lactate, gluten, mâncare procesată și cel mai important zahăr alb rafinat, există o mulțime de variante care înlocuiesc cu brio aceste ingrediente mai ales când vrei să-ți prepari singură desertul. În ultima vreme făcusem o ușoară “obsesie” pentru un tort de morcovi care mă devia puțin de la ceea ce mâncam, adică nu era fără gluten și avea în compoziție zahăr rafinat și lactate. Așa că sâmbăta trecută mi-am strâns părul într-un coc, mi-am pus șorțul de bucătar chef și am preparat singură mult doritul Tort de morcovi vegan în varianta ideală, care se integrează perfect în dieta mea.

Foarte ușor de preparat, acest tort de morcovi este o alternativă chiar și pentru cei care nu adoptă un regim vegan pentru că este atât de delicios încât nu se poate face diferența.

Ca ustenile aveți nevoie de un bol în care se vor amesteca toate ingredientele, o spatulă și două tăvi rotunde pentru coacerea blatului cu diametru de aproximativ 20cm (și 5 cm înălțime). Eu am folosit o tava cu diametru puțin mai mare decât cea din imagine (mai jos) și neavând doua tăvi la dispoziție a trebuit să coc de două ori pentru că aveți nevoie de două blaturi.

Tort de morcovi vegan și fără gluten by Lili Sandu
Poftă mare!

Tort de morcovi vegan

  • timp de preparare: 15 min
  • timp de coacere: 45 -50 de min
  • timp total: 1h
  • porții: 12

           INGREDIENTE

1) Compoziție blat:

  • 165 – 200g morcov ras ( cam 4-5 morcovi de mărime medie)
  • 120g făină de orez integrală
  • 60g făină de ovăz
  • 150g făină de migdale
  • 3 linguri de semințe de in măcinate + 7 linguri de apă (acesta este “oul vegan”)
  • 50 ml ulei de cocos- dacă aveți uleiul de cocos în variantă solidă trebuie să-l puneți la o sursă de caldură la înmuiat până devine lichid
  • 200 – 220 ml lapte de migdale sau de cocos
  • 40 ml sirop de arțar
  • 150 g  zahar de cocos sau zahăr brun (din trestie) – eu folosesc mereu varianta bio pentru ca așa am încredere că este un produs de calitate și nu un zahăr alb rafinat colorat cu caramel 🙁
  • ¾ lingurițe sare
  • 200 – 235 g apple puree – piure de mere neîndulcit
  • 2 ½ lingurițe bicarbonat de sodiu – îl înmoi cu puțin suc de lamaie
  • 2 ½ lingurițe praf de copt
  • 2 lingurițe vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 80 g de nuci – jumătăți pe care le rupeți cu mâna când le adăugați în compoziție
  • 70 g  stafide
  • 1 linguriță nucșoară – opțional
Tort de morcovi vegan și fără gluten și zahăr rafinat / Lili Sandu
Varianta finală

2) Glazură:

Varianta 1:

  • 2 cutii de lapte/cremă de cocos – Se țin la frigider cel puțin 24 de ore înainte de a se prepara
  • 60 ml sirop de arțar

Varianta 2:

  • 115 g unt vegan – unt de cocos tartinabil
  • 500 g cremă de brânză vegană
  • 300 – 400 g de zahăr pudră sau 150 ml sirop de arțar

Varianta 3: Pentru cei care nu vor o variată vegană 🙂

  • 700 g cremă de brânză (varianta simplă fără verdețuri gen Philadelphia)
  • 230 g unt
  • 2 linguri extract de vanilie
  • 500 g zahăr pudră – se mai poate adăuga în funcție de gust

          Mod de preparare:

  1. Încălziți cuptorul la 180 C. Ungeți tăvile/tava pentru blat cu ulei de cocos, presărați puțină făină de orez și puneți-le deoparte.
  2. Într-un bol amestecați semințele de in râșnite cu 7 linguri de apă, adăugând uleiul de cocos și siropul de arțar și amestecând până se omogenizează. Adăugați apoi apple puree (piureul de mere), vanilia,  zahărul de cocos sau zahărul brun, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea. Amestecați până se combină toate ingredientele.
  3. Adăugați amestecând laptele de migdale sau de cocos, morcovul ras, făina de migdale și făina de orez cu cea de ovăz. Compoziția trebuie să devină mai groasă și totuși să curgă, iar în cazul în care vi se pare mult prea densă mai puteți adăuga puțin din laptele folosit. Se adaugă nucile, stafidele și nucșoara (care este opțională).
  4. Împărțiți compoziția în cele două tăvi de copt. În cazul în care nu aveți decât o singură tavă pentru copt blatul atunci restul compoziției o puteți pune deoparte în frigider pentru a doua tură de coacere.
  5. Coaceți timp de 45-50 de min. Încercați blatul prin metoda scobitorii – introduceți în mijlocul blatului o scobitoare și dacă iese curată fără compoziție atunci blatul este copt. În general la făina fără gluten timpul de coacere este mai lung.
  6. Scoateți blatul/ blaturile din cuptor și lasați-le aproximativ 15 min până să-l scoateți din tavă. În cazul în care ați copt un sigur blat, se pregătește tava de copt la fel ca prima dată și se adaugă restul compoziției care se va ține la copt asemănător primului blat.
  7. Blaturile/blatul deja copt se pune pe o farfurie întinsă și se lasă până se răcește complet.
  8. După ce s-au răcit, blaturile se pun pe suportul special de tort sau pe o tavă întinsă și se ornează cu glazura. Între cele doua blaturi se adaugă o cantitate generoasă de glazură, după gust.

Tort de morcovi vegan și fără gluten / Lili Sandu

Glazură – varianta 1

  1. Se desfac cutiile de lapte de cocos și aveți grijă să alegeți doar partea untoasă adunată deasupra tocmai pentru a fi destul de densă și a putea reda textura glazurei. Alegeți laptele de cocos la cutie care are cel mai mare procentaj de grăsime.
  2. Se amestecă intr-un bol cu un mixer la viteză medie, adaugându-se încet siropul de arțar sau zahărul de trestie/cocos.

**** Este indicat să preparați glazura înainte de a prepara blatul tocmai pentru că ar trebui ținută la congelator cam o oră.

**** Eu am vrut să fac o variantă mai lejeră și sănătoasă a acestei glazuri și recunosc că nu a fost atât de densă ca și compoziție pentru că nu am folosit zahărul pudră care este de fapt în rețetă. Cred că o variantă a acestuia, în cazul în care nu doriți să nu folosiți zahăr normal, ar putea fi chiar zahărul de trestie sau de cocos folosit la blat pe care să îl râșniți până se face pudră.

Variantele 2 & 3

  1. Se amestecă toate ingredientele până obțineți o pastă foarte densă. Se mai poate ține la frigider până la momentul ornării.

Tort de morcovi vegan și fără gluten / Rețete by Lili Sandu

Notă:

Eu am folosit acel mix de făină fără gluten dar se mai poate folosi și un alt tip de făină cu gluten cum ar fi Spelt sau chiar făină de grâu integrală.

Puteți înjumătăți cantitatea ingredientelor dacă vă doriți un singur blat pentru tort si de asemenea puteți folosi o tavă de coacere dreptunghiulară în cazul în care nu aveți forma rotundă.

O altă variantă ar fi ca această compoziție sa fie folosită pentru brioșe (cupcakes) în cazul în care vă doriți acest lucru și aveți formele respective și să le ornați cu o variantă de glazură sau nu.

Apple Puree – îl găsiți la borcan, varianta neîndulcită este de preferat.

Ceva de genul: https://www.bioportal.ro/produse-bio/unt-vegetal-tahini-creme-sosuri-bio/piure-din-mere-organice-700g-biona-p20153/

Majoritatea ingredientelor le-am cumpărat de la Bebe Tei.
Pentru mai multe rețete, vizitați secțiunea Healthy eating de pe blog.
Fotografiile au fost făcute de Silviu.

Să îl savurați cu poftă și aveți grijă să nu mâncați totuși prea mult! Moderația este cheia echilibrului în alimentație!

Vă îmbrățișez cu drag,

Lili Sandu // lilisandu.ro