Astăzi m-am gândit să scriu Top 5 rețete preferate de mic dejun. Sunt total pro smoothie-uri pentru micul dejun, iar dacă sunt bine făcute și au nutrienții necesari vă asigur că până înspre pauza de lunch nu veți simți senzația de foame. Dar cu toate astea din cand în cand îmi place sa variez regimul meu alimentar, mai ales in weekend uri cand îl seduc pe Silviu, cu cate o rețetă de clătite fără gluten sau avo-toast, un pahar (sau 2 depinde de atmosferă 🙂 ) de Mimosa, aranjate draguț sub forma unui mini Brunch by Lily!
Am transformat de-a lungul timpului ideea de mic dejun, din mult cantitativ și greu de digerat chiar dacă așa ni s-a spus, că e prima masă și trebuie să ne îndopăm, în puțin dar consistent tocmai pentru a înlesni digestia și a mă hrăni exact cu vitaminele de care organismul meu are nevoie în primele ore ale zilei.
Locul 5 – Quinoa Oatmeal
Ingrediente (pentru 2-3 porții):
- 50 gr – Quinoa;
- 400ml -lapte vegetal canepa, migdale, cocos;
- 1 lingură- semințe de chia;
- 1 linguriță- scorțișoară;
- 2-3 linguri sirop de arțar sau pasta de curmale;
- 1 banană;
- 1/2 mango.
Garnish:
- 1 lingură nuci;
- 4-5 nuci pecan;
- 1/2 banană;
- 1/2 mango.
Mod de preparare
Într-o tigaie puneți quinoa cu 1 linguriță de ulei de cocos la foc mediu cam 30 de secunde. Turnați apa peste quinoa și lasați sa fiarbă la foc mediu aproximativ 15-20 min. Transferați quinoa într-un blender, peste care adaugați laptele vegetal, siropul de arțar, semințele de chia și scorțișoara și blendați până devine cremos.
Tips pentru servire : Într-un bol turnați compoziția de quinoa și ornați cu nuci, felii de banană și mango, nuci pecan și semințe de chia.
Locul 4 – Oatmeal cu fructe de padure
Ingrediente (pentru 2 porții):
- 50 gr- fulgi de ovaz ( Puteți găsi si fulgi de ovăz fără gluten la magazinele tip Bio corner);
- 300 ml- lapte vegetal (lapte de migdale, de quinoa- cel din imagine pe care eu il folosesc, de cocos);
- 2 linguri de nuci;
- 1 lingură de semințe de chia;
- 1 lingură semințe de in;
- 1 lingură coacăze uscate.
Garnish:
- Afine;
- Zmeură;
- Sirop de cocos sau Sirop de arțar 1- 2 lingurițe.
Opțional se poate adauga iaurt cremos 2 lingurițe.
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele cu laptele încălzit în prealabil și se ornează cu afinele, zmeura, siropul și, opțional, iaurtul.


Locul 3 – Avocado toast cu ou poșat
Ingrediente (pentru 1 porție)
- 1 avocado;
- 2 felii paine de secară sau, opțional, ce fel de paine preferați;
- 1 ou;
- o felie de branză de capră.
Mod de preparare
OU POȘAT: Știu ca sunt diferite moduri/ tehnici de a prepara oul poșat dar eu îl prepar astfel: pun un pahar cu apă într-o tigaie în care aș face omleta, iar când aceasta începe să fiarbă ușor adaug oul, peste care cu o lingură pun apă iar când este gata îl scot cu o paletă și îl strecor foarte bine. Îl pun deoparte pe o farfurie sa se răcească.
Apoi tai avocado în două, scot samburele și cu ajutorul unei linguri il scot intr un bol aruncând coaja. Îl pisez cu o furculiță și îl condimentez cu sare și fulgi chili.
Feliile de paine le pun 1 -2 min la prajit într-o tigaie cu puțin ulei de cocos până se rumenesc puțin. Peste feliile de pâine adaug compoziția de avocado. Pe o felie adaug oul poșat iar peste cealaltă felie adaug branza de capră.
Locul 2- Smoothies
O alternativă foarte bună pentru un mic dejun light, dar plin de vitamine și nutrienți, pe care o recomand atunci când vă doriți să scăpați de câteva kilograme în plus. În articolul meu Detoxifierea – un adevărat beneficiu sau doar un trend?, am vorbit pe larg despre acest mecanism de curățare a organismului.
Există nenumărate rețete pentru smoothie-uri și vă încurajez să fiți creativi, folosind fructele voastre preferate în diverse combinații.
Vă puteți inspira și din unele dintre rețetele mele preferate, despre care am scris pe blog: Green Smoothie, Immunity Smoothie, Beauty Smoothie, Power Smoothie, Vitamin C Smoothie.

Locul 1- Clatite americane (pancakes) fără gluten
Ingrediente (pentru 2-4 porții):
- 300-350 ml (+-) lapte de quinoa (sau migdale, cocos, sau orice lapte preferați);
- 30 gr faină de migdale;
- 25-30 gr faină de cocos;
- 30 gr faină de ovaz;
- 2 ouă;
- 2 banane foarte bine coapte;
- 1/2 linguriță de praf de copt;
- 2 linguri brânză ricotta;
- 2 linguri sirop de arțar sau sirop de cocos;
- 3 curmale fara sâmburi (opțional);
- 1 linguriță coaja rasă de lămîie.
Mod de preparare:
Într-un blender se adaugă bananele, laptele, ouăle, curmalele, praful de copt, brânza ricotta, siropul de cocos sau de arțar și coaja rasă de lămîie. Se blendează la viteză medie până ce amestecul devine cremos. Se toarnă amestecul într-un bol peste care se adaugă făina de migdale, de ovăz și de cocos și se amestecă până se încorporează toate ingredientele.
Se pune o tigaie la foc mediu și se unge cu ulei de cocos cu o pensulă. Se adaugă cu un polonic din compoziție astfel încât să fie mai groase ca volum decât clatitele obișnuite.
Se ornează cu: afine, căpșuni, banană, sirop de arțar și opțional pentru varianta de weekend putem adauga un scoop din înghețata noastră preferată fără să ne simțim vinovate! 🙂
Bonus: Mimosa
Mod de preparare:
Șampanie brut sau prosecco în care se adaugă suc fresh de portocale într-o proporție de 1:1.
D-E-L-I-C-I-O-S
Poftă mare! Aștept să-mi trimteți poze și să-mi spuneți ce mic dejun preferați dintre cele 5.
Buna, la reteta de pancakes nu ai trecut laptele la ingrediente, dar la modul de preparare este mentionat. Poti scrie cantitatea exacta? multumesc
Bună Andreea,
Așa este, am omis să trec laptele la ingrediente. Scuzeee! 🙂
La aceaastă rețetă folosesc cam 300-350 ml de lapte de quinoa (sau de migdale), dar poți folosi ce lapte preferi.
Este important să te orientezi după textura compoziției: nu trebuie să fie nici foarte lichidă (cum e la clătitele tradiționale), dar nici foarte densă, făinoasă, astfel încât să o poți turna în tigaie cu un polonic. În funcție de asta, poți pune mai mult sau mai puțin lapte în momentul blendării ingredientelor.
Toate cele bune, poftă mare și aștept o fotografie cu clătitele! 😀
P.S. Scuze de întârziere, acum am văzut commenturile voastre (așa e în vacanță 🙂 )
Salut, Lili. Care este cantitatea de lapte pe care o folosesti la clatite? Am incercat reteta, insa aluatul nu se leaga, nu imi dau seama ce am facut gresit sau daca mai e vreun secret. Mersi!
Bună M,
Îmi cer scuze pentru întârziere și pentru că am omis să menționez laptele la ingrediente.
Așadar, așa cum i-am spus și Andreei, la aceaastă rețetă folosesc cam 300-350 ml de lapte de quinoa (sau de migdale) – pentru că eu am intoleranță la lactoză și le prefer pe cele vegetale.
Este important să te orientezi după textura compoziției: nu trebuie să fie nici foarte lichidă (cum e la clătitele tradiționale), dar nici foarte densă, făinoasă, astfel încât să o poți turna în tigaie cu un polonic. În funcție de asta, poți pune mai mult sau mai puțin lapte în momentul blendării ingredientelor.
Ține-mă la curent și scuze încă o dată, acum adaug laptele la ingrediente!
O zi bună!
Multumesc mult de raspuns, Lili! O sa incerc zilele acestea din nou.
Sunt foarte faine si utile aceste articole in care scrii despre un stil de viata echilibrat si sanatos, retete, superalimente, etc. Urmaresc cu drag si curiozitate postarile tale, sper sa share-uiesti cat mai des alte retete hranitoare, ingrediente sanatoase sau obiceiuri sanatoase pe care ti le-ai format. Multumesc, o seara frumoasa!