În această săptămână, inspirată de venirea toamnei, vă propun un green smoothie care de multe ori îmi ține loc de mic dejun. Este un smoothie plin de fibre, vitamine și minerale necesare pentru buna funcționare a organismului și joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar.
Rețetă Green Smoothie:
- 250 ml lapte vegetal (ex: lapte de migdale, de cocos etc);
- 1 banană (puteți folosi banana congelată pentru o textură mai densă);
- 1 mănunchi spanac ( 8-10 frunze);
- 1 mănunchi pătrunjel (6-8 fire);
- 1 linguriță spirulină;
- 1/2 avocado;
- 1 pară;
- 1 lingură ulei de cocos;
- 1/2 lămâie stoarsă.
Opțional:
Pentru un gust mai dulce, adăugați 1-2 curmale. Puteți adăuga și câteva frunze de mentă pentru un gust mentolat.
Beneficii:
Laptele vegetal este recomandat celor care prezintă intoleranță la lactoză.
Banană: pe lângă numeroasele tipuri de antioxidanți pe care le conțin, bananele sunt o sursă importană de potasiu și magneziu.
Spanacul este o excelentă sursă de vitamine (K, A, C, acid folic), dar mai ales de Fier. Totodată, spanacul are și abilități remarcabile de a îmbunătăți calitatea sângelui, de a crește vitalitatea și de energiza organismul.
Pătrunjelul: conține foarte multă vitamina C care este un antioxidant important și un antiinflamator puternic.
Avocado: o sursă bogată de acizi grași esențiali cu numeroase proprietăți nutriționale importante. Are capacitatea de a proteja ficatului și ajută la creșterea nivelului de colesterlor bun în organism (HDL) și la reducerea celui rău (LDL).
Perele conțin apă în proporție de 80%, vitamine și fibre.
Ulei de cocos: este una din cele mai bogate surse de grăsimi saturate (foarte bune pentru organism). Despre toate beneficiile acestui superaliment voi scrie pe larg într-un articol viitor.
Lămâia, o bogată sursă de vitamina C (antioxidant care stimulează sistemul imunitar), echilibrează pH-ul din interiorul corpului, ajută la eliminarea toxinelor, întinerește pielea, ajută digestia și stimulează funcțiile hepatică și biliară.
Spirulina: ingredientul cheie din acest smoothie, prezintă uimitoare beneficii pentru organism – bogat în proteine și una din cele mai complete surse de nutrienți. Mult mai multe despre spirulină, găsiți într-un articol pe care l-am publicat aici.
Instrucțiuni:
- Se adaugă ingredientele în blender. Laptele îl puteți pune fie la început, fie după ce ați adăugat toate ingredientele.
- Se amestecă la viteză mică crescând-o treptat, până când se obține un lichid (ceva mai dens decât un suc) omogen.
- Savurați-l cu plăcere!
Buna Lili!!!!As dori si eu sa încep sa am un stil de viața sănătos….Insa am o nelămurire pt a face un Smoothie pot folosi orice blender?Sau este bun unul mai special?Tu ce folosești?Sunt bulversată din cauza lui nutribullet:)Multumesc frumos
Bună Andra,
Mă bucur să aud asta și sper să te ajute rețetele și sfaturile mele.
În ceea ce privește blenderul, eu folosesc unul profesional, dar aproape orice blender poate fi utilizat pentru prepararea smoothie-urilor, atâta timp cât are o putere de minim 400 W.
[…] puteți inspira și din unele dintre rețetele mele preferate, despre care am scris pe blog: Green Smoothie, Immunity Smoothie, Beauty Smoothie, Power Smoothie, Vitamin C […]
Buna Lili!
Ma inspira blogul tau,foarte mult as putea spune!
Gasesc informatii foarte interesante !
Spune-mi te rog ce mananci in ziua in care bei unul din smothiurile minune?
Sau cam cate calorii ar avea …aproximativ ☺️
Colagenul pulbere il iei inainte de micul dejun? Sau intre mese oricand?
Buna Clarisa,
scuza-mi intarzierea cu raspunsul dar cateva mesaje se mai ascund printre multele pe care le primesc zilnic si le descopar dupa ceva timp:(
In general pentru mine Smoothie ul este ca un mic dejun , iar caloriile incerc sa fie undeva pe la 300-400 pentru ca ingredientele difera. Trebuie sa ai grija mereu la ingrediente sa nu ai mai multe fructe decat legume sau frunze verzi: 40% fructe, 40% frunze verzi cum ar fi spanac, kale, patrunjel etc iar restul de 20% seminte de chia, pudra de proteina, unt de migdale sau de arahide si neaparat sa folosesti superalimente ( gasesti aici pe blog o gama larga). Ca baza poti folosi lapte de cocos sau de migdale, (gasesti la Framacia Tei o gama bio care este foarte gustoasa) sau apa de cocos dar sa fie naturala nu cea care are zahar adaugat.
In general meniul meu zilnic difera : quinoa cu legume, hummus sau salate cu naut, cartofi dulci la cuptor cu rozmarin, conopida la cuptor, supe creme, burger vegan ( mai rar :), salate, omleta cam de 2 ori de saptamana, avocado cam in fiecare zi,brocoli, fasole neagra cu legume, peste sau fructe de mare ( atunci cand merg undeva in vacanta la mare sau ocean) …
Colagenul il poti adauga in Smoothie si da se poate consuma oricand.