Oare cui nu-i place desertul cu ciocolată?! Eu cu siguranță mă înscriu pe lista pofticioaselor iar drumul la un cunoscut lanț de cafenele pentru a savura câte un brownie sau chocolate cookies, cel puțin în weekend-uri, devenise cam des.

Eh și dacă tot am intrat de o perioadă în febra gătitului deserturilor am decis să-mi iau iar șorțul de bucătar chef și m-am pus pe descoperit o rețetă sănătoasă cu ciocolată, ideală pentru modul meu de viață. La fel ca și în cazul Tortului vegan de morcovi primul pas a fost să înlocuiesc acele ingrediente ca zahărul alb rafinat (inamicul nr 1 în lupta anti-ageing și nu numai), făina cu gluten și produsele de origine animală cu variante sănătoase cum ar fi : zahăr de cocos, faină de migdale, iar albușul de ou cu aquafaba (zeama care ramâne după fierberea năutului).

Chocolate cookies vegane - by Lili Sandu

Pentru acest desert am folosit și pudra de Maca, un ingredient care face parte din categoria superalimentelor și shhhhh așa ca între fete are și un efect afrodisiac pe langă alte minunate beneficii despre care am scris într-un articol AICI.

Chocolate cookies vegane - by Lili Sandu

Chocolate cookies

  • timp de preparare: 1h
  • timp de coacere: 15-20 min
  • portii : 12

Ingrediente

  • 120 g făină de migdale
  • 80 g ciocolată neagră vegană
  • 30 g nuci
  • 30 g cacao (bio)
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf de linguriță de sare (de mare sau himalayan salt)
  • 75 g zahăr de cocos (bio)
  • 80-100 ml AQUAFABA
  • 50 g ulei ce cocos lichid (4-5 linguri)
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Opțional 

  • 1 linguriță pudră de Maca
  • 1 lingură pudră  de proteină vegană (proteină de cînepă, de mazăre etc)
  • Aquafaba este zeama care ramăne în urma fierberii năutului și care înlocuiește cu brio albușul de ou. Eu prefer să cumpăr cutiile de năut gata fiert (se găsesc la Carrefour la raionul fasole, mazare sau la Mega Image, aveți grijă să fie în borcan sau în cutii de carton), pentru că zeama este mai consistentă și mai ușor de folosit.
  • Pentru cei care nu doresc o variantă în totalitate vegană se pot folosi 4 albușuri de ou în locul Aquafaba

Chocolate cookies vegane by Lili Sandu

Mod de preparare

  1. Într-un vas se amestecă împreună făina de migdale, nucile, cacao, praful de copt, zahărul de cocos, sarea și opțional pudra de Maca și cea de proteină și se lasă deoparte.
  2. La bain-marie se topește ciocolata neagră și se pune deoparte. Într-un vas separat se pune zeama de la năut și se amestecă cu un mixer la viteză medie până devine o spumă pufoasă si ușoară. Se adaugă apoi uleiul de cocos, vanilia și ciocolata topită și se amestecă până se omogenizează.
  3. Se adaugă compoziția de aquafaba peste compoziția uscată din faină de migdale și se amestecă cu o spatulă pană se combină toate ingredientele.
  4. Se acoperă vasul cu compoziția și se lasă la frigider 40-45 de minute.
  5. Se încălzește cuptorul la 180 de grade și se pregătește tava pentru copt așezându-se hârtie de copt. Cu o lingură sau un scoop pentru înghețată luați din compoziție (cam 1 lingură și jumătate ca și cantitate) și așezați în tavă formând niște mini prăjiturele pe care le mai turtiți puțin cu palma. Aveți grijă sa lăsați loc între ele în cazul în care cresc în timpul coacerii.
  6. Se lasă la copt aprox. 15-17 minute. Se lasă la răcit cam 5- 10 min în tavă după care le puteți așeza cu o spatulă pe un platou până se răcesc complet.

Chocolate cookies vegane - Retete by Lili Sandu www.lilisandu.ro

Aceste chocolate cookies sunt numai bune de savurat dimineața la cafea sau la un pahar de lapte de migdale, înainte de a merge la sală pentru că se poate adăuga pudra de proteină sau oricînd ne lovește pofta de ceva dulce pentru că sunt cu mult mai sănătoase decât cele din magazin iar caloriile mult mai puține.

Chocolate cookies vegane / Rețete by Lili Sandu

 Vă urez să aveți o mini-vacanță de 1 Mai frumoasă și poftă bună în cazul în care vă hotărâți să încercați această rețetă în weekend!

Vă îmbrățișez cu drag,

Lili Sandu // lilisandu.ro