Suntem încă în postul Pastelui și m-am gandit să vă vin în “ajutor” cu 3 rețete de sosuri pe care eu le prefer și care sunt foarte ușor de pregătit (sunt gata în maxim 10 minute). Îmi place să am mereu în alimentația mea ingrediente din care să-mi prepar feluri de mâncare sănătoase dar să fie in același timp și gustoase iar aceste sosuri dau savoare preparatelor fie că este vorba prânz sau de cină.

Așadar, aceste sosuri vegane sunt:

1. Sos Chipotle

Acest sos ușor picant este favoritul meu atunci când îmi fac o porție de cartofi dulci cu rozmarin la cuptor, un burger vegan etc. Îl știu din bucătăria mexicană dar l-am adaptat puțin pentru a fi vegan cu ingrediente accesibile.

Sosuri vegane / Retete by Lili Sandu

Ingrediente:    

  • 90g caju crud – trebuie ținut min 5-6 ore în apă sau 1h3o’ min în apă fierbinte
  • 1 lingură fulgi de chili (aici se mai pot adăuga după gust în funcție de cât de picant îl doriți)
  • 120 ml lapte vegetal fără zahăr (eu îl prefer pe cel de migdale sau cocos pentru a fi mai cremos) sau apă
  • 3 linguri fulgi de drojdie inactivă (atenție nu cea din bere)
  • 1 lingură paprika afumată
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1/4 lingurițe sare
  • 1 linguriță sirop de arțar sau agave
  • opțional : se pot folosi 2-3 ardei chipotle din conservă in locul fulgilor de chili , dar se gasesc mai dificil si fulgii de chilli sunt un substitut perfect.
  • opțional: 1-2 lingurițe de ulei de avocado sau ulei din semințe de struguri pentru o textură mai cremoasă.

Sos Chipotle / Rețete by Lili Sandu

Mod de preparare:

Se adaugă toate ingredientele intr-un blender la viteza maximă până devine cremos. Se mai poate adăuga sare sau suc de lămâie după gust. Îl puteți servi imediat sau după ce  l-ați ținut 15-20 de minute la frigider.

2. Sos Pesto 

Iubesc sosul de pesto… mda cel traditional care se face cu parmezan, daaar sincer, acest pesto pe care l-am adaptat regimului vegan este la fel de gustos, iar fulgii din drojdie inactivă care conțin vitamina B12 (necesară într-un regim vegan) înlocuiesc cu brio gustul de parmezan. Este perfect pentru paste, pizza, salate etc!

Sos Pesto / Rețete sosuri vegane www.lilisandu.ro

Ingrediente:

  • 120g busuioc crud
  • 25g semințe crude de pin (se pot înlocui cu nuci sau semințe de floarea soarelui)
  • 3 căței de usturoi
  • 20 ml suc de lămâie
  • 3-4 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • 1 vârf linguriță de sare sau după gust
  • 2-3 linguri ulei de măsline extra virgin
  • 50 ml apă

Rețete sosuri vegane by Lili Sandu

Rețete sosuri vegane by Lili Sandu

Mod de preparare:

Într-un blender mic (sau food processor) adăugați frunzele de busuioc, semințele de in (nucile sau semințele de floarea soarelui), usturoiul, sucul de lămâie și sarea. Amestecați până se formează o pastă apoi adăugați puțin câte puțin uleiul și apa.

Una din rețetele mele preferate unde folosesc acest pesto sos sunt pastele fettuccine fără gluten, din edamame și fasole Mung.

Rețete sosuri vegane de Lili Sandu
Paste preparate cu sos pesto

 

3. Sos Tahini

Cred că cel mai ușor de preparat dintre aceste sosuri, acesta este perfect folosit ca dressing pentru salate sau legume la cuptor.

Ingrediente:

  • 60 g tahini
  • 1/2 lingurițe praf de usturoi sau un cățel de usturoi
  • 1 lingură Liquid Aminos – o alternativă mai sănătoasă la sosul de soia
  • 40-60 ml apă
Rețete sosuri vegane (Lili Sandu)
Salată cu legume la cuptor și sos de tahini

Mod de preparare:

Se adaugă toate ingredientele într-un vas și se amestecă până se formează o pastă cremoasă. Se poate adăuga apă în funcție de cât de fluid îl doriți.

Rețete sosuri vegane / lilisandu.ro

Puteți cumpăra sosul Bragg Liquid Aminos de aici: http://www.beorganic.ro/products/Bragg-Liquid-Aminos-180ml.html

Pastele Fettuccine din edamame și mung de aici: http://www.nosugarshop.ro/Fettuccine-ECO-din-fasole-Edamame-si-Fasole-Mung—Explore-Asian-2665.html (eu am găsit și în rețeaua de magazine Mega Image)

Fulgii de drojdie inactivă se găsesc la un preț accesibil aici: https://comenzi.farmaciatei.ro/mama_si_copilul/lapte_si_mancare/cereale/fulgi_de_drojdie_uscata_100_g_sanovita-p10037842

Fotografiile au fost realizate de Silviu (@silviutolu pe Instagram), iar mie nu-mi rămâne decât să vă urez:

Poftă mare!

Vă îmbrățișez cu drag,

Lili Sandu // lilisandu.ro